Полезно

Skeyndor Blue Light Technology

Фотозащити от „синята светлина” вече и в козметиката – Скейндор с награда за иновация за 2017 година – единственият производител на козметика, предлагащ пълният спектър на защита в продуктите си за предпазване от слънце.

Какво представлява синята светлина?

Синята светлина е част от спектъра на видимита светлина, тази част, която съдържа най-много енергия, поради което се нарича още високо енергийна видима светлина (HEV съкр. от High Energy Visible light). Тя е с дължина на вълната между 380-400 и 500 nm и представлява около 25% от видимата, разпознавана от човешкото око като бяла, светлина. Източници на такава светлина са както естествени (слънце), така и изкуствени (изкуствена светлина, електроника – LCD/LED технологии).  Последните изследвания сочат, че произвежданата от изкуствените източници светлина е с  много по-ниска енергия, отколкото слънчевата, но пропорцията на синята светлина в нея е многократно по-висока.

Какво е влиянието на синята светлина върху човешкото тяло и кожа?

Бързото развитие на технологиите се случва в много кратък период от време. Преживяваме бум, към който тялото ни има нужда да се приспособи. За съжаление адаптацията на тялото отнема повече време от това, което технологиите изискват. В допълнение излъчвателят на синята светлина при електронните устройства е много по-близък до човешкото тяло при неговото взаимодействие с него, а продължителността на излагане на изкуствена светлина става все по-дълга и все по-ранна детска възраст.

Какво реално обаче причинява синята светлина на тялото ни? Оксидативен стрес и дълготрайна хиперпигментация на кожата, в по-общ план – синдрома на червенните и сухи лигавици на очите, уморен поглед, ослепяване и катаракта ( на прекомерното излагане на синя светлина се дължат все по-ранните и често диагностицирани промени в зрението на децата като късогледство напр.), води до безсъние, хронична преумора и загуба на ориентация, промяна в настроението, гастроентерологични проблеми и др.

В какво се състои откритието на Скейндор?

Откритието е плод на дълъг почти две години изследователски процес, изследванията са проведени в 4 различни държави, от независими изследователски лаборатории, които при приключването му сравняват резултатите. Hewlett Packard е партньор на Скейндор при провеждане на изследванията. Резултатите не закъсняват, а трудът се оказва оправдан. Повечето компании, които твърдят, че предпазват от синята светлина блокират оксидативния стрес причинен от радиацията, но това е крайно недостатъчно за истинска и адекватна защита на кожата. Blue light technology на Скейндор работи посредством директното блокиране на синята светлина от спектъра чрез две групи фотозащити.  Продуктите съдържат само естествени и натурални съставки от най-висок клас, като двата вида фотозащита са комбинирани с коригиращи цвета на кожата пигменти.  Резултатът е единственият продукт, който дава модерен отговор на проблемите с хиперпигментацията, особено дълготрайната такава, която е най-трудна за преборване с козметични средства. Продуктът е лек, с т.нар. dry touch текстура, която прекрасно се комбинира с други кремове и серуми със специфично действие, грим или самостоятелно.